nowy - instrukcje

OmletO

Member
Yoo
Od ok. 2 tyg. zaczalem sie pasjonowac prof/wyczynowa jazda na hulajnodze. Po obejrzeniu ma`sy filmikow/stron fanowskich itd., doszedlem do wniosku, ze czas... na mnie ;=.
Stoje przed dosc trudnym wyborem, tj. zakupem sprzetu.
Wydaje mi sie, ze najodpowiedniejszym wyborem dla mnie, jako osoby poczatkujacej, bedzie polski produkt MIG MIG.
http://allegro.pl/item365924028_hulajnoga_mig_mig_najwyzsza_jakosc_polski_prod_.html
1. udzwig (150kg), co przy moich, przeszlo, 80kg jest dosc istotne
2. wydaje sie porzadnie wykonany + ktos o tmy pozytywnie wyrazal sie na forum
3. cena

Jestem praktycznie zdecydowany na zakup tego oto obiektu, jednak, o! czy moglibyscie napisac cos na temat specjalnego spawania/usztywniania/usuwania systemu skladania (bodajze ktorys z pachotow o tym pisal).
Moze kupic jakies kolka (najlepiej bez bawienia sie w przesylki pozakrajowe)

No to... pomagajcie.
;=

MigMig jest niezÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡y ale moÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼esz poczekaÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ i sprÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³bowaÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ dorwaÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ na Allegro JD Buga albo LunÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢. Nasz kumpel jeÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?ºdzi na MigMigu i narazie nie narzeka.

OmletO

Member
Nie powiem... napalilem sie.
Ze 3 godzinki temu porzyczylem od siedmioletniego sasiada "maszyna".
Skubana ma chyba z 30kg udzwigu, a co za tym idzie po 5 min. jazdy siedzialem w garazu i wkladalem gwodzie na rozny sposob. Konstrukcja okazala sie stabilniejsza... przez godzine sobie pojezdzilem.
zaliczylem 180 + teilwipa, aczkolwiek zakonczonego upadkiem.
Jak na pierwszy kontakt z hulajnoga od 8 lat to calkiem niezle ;=

A propos MIG MIGa:
obecnie, o ile jestem dobrze poinformowany, trwa strajk poczyt polskiej, wiec automatycznie odpada przesylka, chyba, ze "pan od migow" ma dostep do innej - taniej firmy kurierskiej.

Na allegro poszukuje juz czegos porzadnego od 1-2 tyg. Jak narazie udalo mi sie znalezc tylko "WyCzYnoWa!SLIDER x-treme version!100kg", ale facet nie podal konkretnej oferty, wiec sobie odpuscilem

OmletO

Member
Mialbym jeszcez (ponownie) pytanie o umocnienie konstrukcji, o co konkretnie chodzi, czy w tym migu jest to potrzebne? ewntl wskazowki?

lykasz

Member
no no, najlepiej wyjebaÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ wszystko co nie potrzebne w pobliÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼u foldingu i zastÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦piÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºrubkami http://img502.imageshack.us/img502/4839/imgp8119iy3.jpg
ponadto warto wzmocniÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ rure sterowÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ widelca wbijajÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦c w niÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ drugÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ jak najlepiej dopasowanÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ http://img103.imageshack.us/img103/6726/forkxr0.jpg ja mam jeszcze: stery bmxowe, stalowa kiere, gripy bmxowe, papier na caÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡ym blacie, wzmocniony caÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡y deck i ogolnie wyglada to tak (aktualnie inne klory i stery) http://img505.imageshack.us/img505/5641/imgp9215vm6.jpg http://img365.imageshack.us/img365/8884/imgp9218im1.jpg co do migmiga to chyba luna lepsza, ale ostatnio moj znajomy kupiÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡ na allegro a ciezko trafiÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ jakoÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?º

OmletO

Member
a propos tego mig miga, bede mogl usunac ta pileczke, czy ona wplywa jakos na strukture calego pojazdu? ;=

Mam jeszcez jedno pytanie, czy w miare wycyznowych hulajnog nie unieruchamia sie w sposob, ktory uniemozliwia ich zlozenie?

Po prostu nie wiem, cz jak dostane miga, to moge juz jezdzic, czy lepiej zadbac o niego na poczatku

lykasz

Member
w linkach ktÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³ra sa w moim poprzednim poscie chyba masz zdjecia, i widac wyraznie ze hulajka jest "unieruchomiona" Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºrubkami, i jak napisalem wczesniej wszystko mozna wywaliÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ tzn. pileczke teÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼.

OmletO

Member
Na poczatku zmienie sobie srube, na stabilniejsza i wywyale ta pilke
hulajnoga6.jpg

Chyba wiecej sie zrobic nie da, chyba, ze macie jakies pomysly/wskazowki

lykasz

Member
da sie zrobiÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ duuÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼o rzeczy, ale najpierw to usztywnij srubami tak na dobry poczatek, i mam wraÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼enie Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼e migmigowe kÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡ka sÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ po chuju na maxa, swoja drogÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ ciekawe jakie sÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ te: http://www.asport.pl/product_info.php?cPath=36_71&products_id=550 ale to juÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼ pytanie do piotrka jak tu zajrzy

OmletO

Member
Mig mig mi przybyl
Raczej wszytsko jest w porzadku, poza pewnym rzaecz (byc moze usterka)
hulajnoga6mj4.jpg

OGolnie sprawa wyglada tak, ze sruba, ktore przechodzi w tatmtym miejscu jest jaby nie idealna na otwor, przez co pionowa czesc hulajnogi porusza sie do przodu i do tylu. Nie uniemozliwia to jazdy, ale troszke utrudni/obniza... komfort.
JAkies pomysly/rady?

OmletO

Member
do dzisiejszych osiagniec moge zaliczyc ladny - wysoki airwalk + 180 i przejechane z 50cm -.-

Teilwipa + barspina sobie narazie chyba daruje... kierownica zamiast byc w pionie zajmuje mi 1/3 deski, wiec automatycznie przy mojej obietosci uniemozliwia to pewne ruchy.

Musisz skrÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢ciÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ sobie mechanizm Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºrubami, tzn rozmontowaÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ wszystko, wywaliÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ bolce, sprÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼yny i piÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡kÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢;p i daÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ tam normalne Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºruby ze sklepu.
Aha, nie masz siÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢ co kierowaÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ 'udÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?ºwigiem' - jest to idiotyczny parametr ktÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³ry nie ma przeÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡oÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼enia na rzeczywistoÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡. Przy lÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦dowaniu wiÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢kszych dropÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³w obciÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼enia siÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢gajÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ kilkuset kilogramÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³w a sprzÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢t wytrzymuje.

Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?Âykasz - niektÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³rzy jeÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?ºdzili na jakichÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºtam hyperach, ale nie wiem czy te twoje to te same co np w Australii. Generalnie kÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡ka do rolek sÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ raczej kiepskie bo sÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ robione z myÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºlÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ o prÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢dkoÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºci a nie o wytrzymaÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡oÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºci. Czasem teÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼ sÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¦ za twarde i Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºliskie.

OmletO

Member
No to sie dzisiaj pobawie po powrocie ze szkoly.
Szczerze mowiac, to chcialem juz z tym leciec to jakiegos spawacza, ale na szczescie (oby!) bylo zamkniete.

OmletO

Member
Dzisiaj rano postanowailem sie pobawic z hulajnoga.
Wzialem ja do garazu i zaczalem rozkrecac.
Tak jak pete polecil, chcialem wykrecic caly system skladajacy, ALE jest chyba niemozliwe, poniewaz sruby przytrzymywujaca nie da sie wykrecic, a zarazem preta (blaszki), do ktorej jest przymocowana pileczka.

Po drugie wydaje mi sie, ze blad jest w miescu, gdzie sruba powinna wejsc (na zdjeciu), a ten otwor jest za duzy i sie ogol troche rusza.
hulajnogayg0.jpg

1. troche za duzy otwor, przez co sruba przesuwa sie o pare 0,5 cm do gory (tej sruby nie jestem w stanie wyjac)

2.minimalnie za duza dziura, ale jednak srubka sie troche rusza

lykasz

Member
masz racje, wydaje Ci siÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢, Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼adnego bÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡Ã?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢du tam niema i oczywiÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºcie Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼e da siÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢ wszystko rozkrÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢ciÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡, prÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³buj prÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³buj

OmletO

Member
Wszytsko fajnie, tylko koles ( na filmie) wywala 2 sruby, a w kreca 3.... a w mig migu nie ma chyba mca na trzecia, o!

OmletO

Member
DOBRA, hurra, udalo mi sie rozkrecic hulajnoge... tylko co z tego:
PO wyjeciu widelca (chyba tak sie to nazywa) 2 pary otworow zamiast tworzyc kolka maja ksztalt elips
img3287sr9.jpg

Przy nalozeniu decka dziury sie calkiem dobrze pokrywaja, ale w tej poniezej jest (na widelcu) jest wieksza dziura, niz ta z decka, przez co calosc sie rusza.
img3288ng2.jpg

Byc moze te elipsy popowstawaly w wyniku 2dniowego uzytkowania

JAkies isntrukcje co powinienem robic dalej?

FromPoland

Bronze member
Omlet said:
Wszytsko fajnie, tylko koles ( na filmie) wywala 2 sruby, a w kreca 3.... a w mig migu nie ma chyba mca na trzecia, o!

Jak masz wiertarke moÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?â??Ã?¼na dorobic otwÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³r na 3 Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºrubke :p i te elipsy spowortem przerobic na kÃ?Æ?Ã?â??Ã?â??Ã?³Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?¡eczka :p albo poprostu daÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ??¬Ã?¡ tam teraz troszke wiÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢ksza Ã?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?ºrubke.

OmletO

Member
Jeszcze ktoÃ?Æ?ââ?¬Â¦Ã?¢ââ??¬Ã?º siÃ?Æ?ââ?¬Å¾Ã?¢ââ?¬Å¾Ã?¢ wypowie?

w takim razie po co ja rozkrecalem?!
Czy ktos sprobowal ja spawac i jak to cenowo wyglada?